Ce este o relaţie de iubire?

Ce este o relaţie de iubireFiecare dintre noi cautam mai mult sau mai putin constient iubirea; cautam pe cineva cu care sa savuram aceasta viata, sa ne iubesca si sa-l(o) iubim. Ne dorim ca acea fiinta sa ne inteleaga, sa ne impartaseasca placerile, sa ne aprecieze si mai presus de toate sa ne iubeasca asa cum suntem. Se spune ca aceasta cautare a noastra provine dintr-o scindare in doua a fiintei mitice, a androginului, in partea masculina si cea feminina. De atunci cautam, ne cautam jumatatea…

Insa ceea ce uitam de cele mai multe ori este ca noi, ca si jumatati constituim un intreg. Nu suntem trunchiati, rupti sau lipsiti de ceva, suntem fiinte integre care contin totul pentru a iubi si pentru a fi fericite. Ca si fiinte umane INTREGI ne cunoastem ranile, dezamagirile, stim sa ne iertam anumite scapari, sa invatam de la viata, sa ne iubim asa cum suntem, sa acceptam ceea ce simtim si sa respectam modul nostru de viata, iar fata de fiinta langa care ne continuam cursul vietii manifestam aceleasi sentimente de intelegere, rabdare si iubire pe care le manifestam si fata de noi insine. O relatie de cuplu este o legatura bazata pe iubire, intelegere, grija fata de celalalt.

Exista mai multe caracteristici care fac diferenta intre o relatie de cuplu bazata pe iubire si o simpla aventura. Prima dintre acestea este plasarea relatiei in timp si spatiu. O aventura exista in prezent si doar in prezent Iubitii nu isi fac planuri pe termen lung, ei traiesc intr – un prezent continuu. O aventura nu cere atat de multe responsabilitati, „micile neatentii” sunt trecute usor cu vederea. De cele mai multe ori o aventura umple ceea ce s-a pierdut fie din cauza unei despartiri, fie din cauza unei neimpliniri in relatia actuala de cuplu.
Ceea ce face o aventura atat de „savuroasa” este natura ei instabila si lipsa de implicare atat de mare a celor doi. O aventura nu stie unde merge si nici nu vrea sa stie, ea este privita de catre multi dintre noi ca o forma indeala de iubire caci nu cere responsabilitati si obligatii. Este important sa nu confundam manifestarea iubirii neconditionate in cadrul unei relatii cu o aventura. Iubirea neconditionata presupune maturitate, intelegere, respect, libertate, discernamant, altruism si multe alte ingrediente care ne imbogatesc relatia.